ANALISIS FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI VOLUME EKSPOR UDANG KE JEPANG PADA TAHUN 1993-2022

Authors

  • Yehezkiel Anggi Hasudungan Naibaho Universitas Udayana
  • Ni Luh Karmini Fakultas Ekonomi dan Bisnis Universitas Udayana

DOI:

https://doi.org/10.24843/EEP.2024.v13.i11.p05

Abstract

International trade has long been carried out by exporting or importing from two or more countries. Indonesia is a country that is rich in nature in all sectors, one of which is the fisheries sector. Indonesia is a large country with a wider water area, so it is said to be a maritime country. Indonesian shrimp are usually exported to several destination countries, one of which is Japan. Shrimp exports to Japan have fluctuated with a negative trend. Therefore, in this study variables are used that influence the volume of shrimp exports to Japan, namely, GDP per capita, domestic shrimp prices, competitors' shrimp prices, and the exchange rate against. This research uses secondary data with an annual period from 1993 to 2022. The results of this research show that“GDP per capita, domestic shrimp prices, competitors' shrimp prices, and exchange rates simultaneously influence the volume of shrimp exports to Japan. Partially, GDP per capita has a negative and significant effect on shrimp exports, domestic shrimp prices have a negative and significant effect on shrimp exports, competitors' shrimp prices have a positive and significant effect on shrimp exports, and the exchange rate has a positive and insignificant effect on shrimp exports.”

 

References

Alwafi, R. (2014). Analisis Variabel Yang Mempengaruhi Volume Ekspor Udang Indonesia di

Amerika Serikat. Skripsi Sarjana Fakultas Ekonomi dan Bisnis, Universitas Brawijaya,

5(1).

Anggraini (2016). Analisis Pengaruh Produksi, Harga Pesaing, dan Nilai Tukar Terhadap Ekspor

Biji Kakao Indonesia ke Malaysia Periode 2000-2014. Skripsi Fakultas Ekonomi.

Universtias Pasundan.

Aristiyani, R. (2017). Analisis Daya Saing Udang Indonesia di Pasar Internasional. Skripsi

Fakultas Pertanian, Universitas Lampung

Asra (2022). Faktor- Faktor yang Memengaruhi Ekspor Kopi Indonesia ke Amerika Serikat

Tahun 1989-2021. Skripsi Fakultas Bisnis dan Ekonomika. Universitas Islam Indonesia

Budiarto, dkk. (2007). Pemasaran Internasional. Cetakan Kedua. Yogyakarta: BPFE-Yogyakarta

Boediono. (1997). Ekonomi Internasional, Catatan Kesembilanbelas, Edisi Pertama.

Yogyakarta: BPFE.

Boediono. (2017). Ekonomi Mikro. Seri Sinopsis Pengantar Ilmu Ekonomi No. 1. Yogyakarta:

BPFE.

________ (2001). Ekonomi Makro (Seri Sinopsis Pengantar Ilmu Ekonomi No. 2).Edisi

Keempat. Yogyakarta: BPFE.

Caroline & Aminata (2019). Analisis Daya Saing dan Faktor yang Mempengaruhi Ekpor Batu

Bara. Diponegoro Journal of Economics. Volume 1, No.1.

Ciffolilli, A., Muscio, A. (2018). Industry 4.0: National and regional comparative advantages in

key enabling technologies. Eur. Plan. Stud. 2018, 26, 2323–234

Darono Yakti, P. (2017). Poros Maritim Dunia Sebagai Pendekatan Strategi Maritim Indonesia:

Antara Perubahan atau Kesinambungan Strategi?

https://repository.unair.ac.id/67896/

Ebadi, A. & Ebadi, A. 2015. How the Export Volume Is Affected by Determinant Factors in a

Developing Country?. Research in World Economy. Vol.6 No.1.

Fitri (2019). Analisis Faktor yang Mempengaruhi Ekspor Udang Indonesia ke Amerika Tahun

1992-2017. Skripsi Fakultas Ekonomi, Universitas Islam Indonesia.

Layna, I. A. & Dewanta, A. S. (2022). Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Ekspor Udang

Indonesia ke Pasar Amerika Serikat Tahun 1989-2018. Jurnal Kebijakan Ekonomi dan

Keuangan, Volume 1.

Larasati, R. J., Anindita, R., Widyawati, W. (2022). Peningkatan Ekspor Kakao Indonesia di

Pasar Internasional. Jurnal Ekonomi Pertanian dan Agribisnis (JEPA). Volume 6, No.3.

Sukirno, S. (2013). Mikroekonomi: Teori Pengantar. Jakarta: PT. Raja Grafindo Persada

Utami, A. S.,(2019). Pengaruh Produksi, Harga Udang Ekspor, GDP Negara Tujuan dan Jumlah

Penduduk Negara Tujuan Terhadap Ekspor Udang Indonesia Periode 2006-2017.

Skripsi Pembangunan Aninmdiya Tiru uman

Downloads

Published

2025-11-02

How to Cite

Yehezkiel Anggi Hasudungan Naibaho, & Ni Luh Karmini. (2025). ANALISIS FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI VOLUME EKSPOR UDANG KE JEPANG PADA TAHUN 1993-2022. E-Jurnal Ekonomi Pembangunan, 13(11). https://doi.org/10.24843/EEP.2024.v13.i11.p05

Most read articles by the same author(s)